Holles Street

Landmark Seven Story Building

PROJECT:

Holles Street - St. Andrew’s Court, Denzille Lane, Dublin 2

ARCHITECT:

Sean Harrington Architects

CLIENT:

Dublin City Council

SECTOR:

Construction, Residential

Dublin City Council seeks to promote living in the city in environmentally sustainable and affordable housing. Where such landmark buildings as the corner of Holles Street and Fenian Street in the city centre of Dublin 2 are concerned, the protection of the appearance of the site is as important as the quality of the work, and neither were compromised in this project.

New and Old – in Harmony

A major reconstruction project in an inner-city area, where residents are living on site, is always a challenging project. Not only does the safety of the public have to take priority, but services to the inhabited dwellings cannot be interrupted.

The architects were Sean Harrington, and GEM Construction was responsible for the logistical plan and the construction planning, as well as for the physical work of building nine mews apartments and eleven affordable housing units, in addition to the refurbishment of fourteen ground floor flats.

The new buildings needed to blend into the area, and so traditional building methods were used, combined with the latest technology to ensure that the homes were not only pleasant to look at, but also economical to run.

Family Friendly: Car Parks and Play Areas

In addition to this, there were car parks and play areas to be constructed, and they, together with the alterations to the existing roads, required careful landscaping to produce an attractive and economic environment for new home owners and tenants.

Neat and Clever Design

There are three zones in the building, and they maximise the efficient use of space and resources. The Circulation Zone is as attractive open-air space that is, by its siting and design, sheltered from the elements. It comprises an open staircase of untreated Iroko wood on a lightweight steel frame, overlooked by balconies. The Services Zone contains kitchens, bathrooms, lobbies and a lift, and these facilities, because they are in a single zone, take full advantage of the economical use of power, lighting, water and sewage, which includes the use of Grey Water technology. The Living Zone is bright, light and airy, and faces the two streets.

Solar panels on the roof, and an attractive shared roof garden, further enhance this excellent residential site.

International Open Competition

The project was awarded First Prize in the RIAI International Design Competition.

Value €9,000,000